• UDALOSTI
  • OBEC
  • SAMOSPRÁVA
  • KONTAKT
  • ÚRADNÁ TABUĽA

Kontakt:

Napíšte nám:

UDALOSTI

XII. Széchényi emlékünnepség 2017
Kopjafa-avató a vadászháznál 2017/ Pamätný stĺp pri dome poľovníkov 2017
A 2016-ban születettek köszöntése/Privítanie detí narodených v r. 2016
2017. Március 15. / 15. marec 2017
Széchényi emléknap 2016
Aquapónia átadása 2016
Felvidéki saga
KLASFEST/Kalászfesztivál
Közösségi központ rendezvényeiről
Világom virágai kiállítás 2016
Kis majális Hetényen 2016
Föld napja - hete Hetényen/Deň Zeme 2016
Születésfa avatása 2016
Író - olvasó találkozó / Stretnutie s redakciou časopisu Vasárnap 2016
Betlehem készült / Vytvorili sme betlehém
Kapcsolatok - kiállítás a Lilla Galéria és Falumúzeumban
Megjött az autóbusz!
Tök jó öszi nap / Pekný jesenný deň
Idős lakosaink köszöntése/Mesiac úcty k starším
Aradi vértanukra emlékeztünk / Spomienka na Arad
Földiekkel játszó Égi tünemény - Lilla kiállítás
Fényképverseny kiértékelése
Falunapi programsorozat 2015
Lézer show - 2015. szeptember 19.
Megszépült a buszmegálló
"Nyelvében él..."kiállítás megnyitója
MARTFESZT 2015
VII. Hetényi Polgármesteri Kupa
Hídverő Napok 2015
Májusfa
Hulladékgyűjtés tavasszal
XVIII. FelvidékiTavaszi Emlékhadjárat
Kárpát - medencei Feltámadási menet 2015
Nőnapi és Pedagógusnapi köszöntő
Föld órája Hetényen is
Polgármester köszöntője március 15 - én
Tölgyültetés
Hetény 940 éves kiállítás megnyitója
_DSC0248.JPG

Kapcsolatok - kiállítás a Lilla Galéria és Falumúzeumban

Nagy szeretettel köszöntök minden kedves látogatót. Örömömre szolgál, hogy immár 4. Kiállításunkat nyithatjuk meg a Lilla Galéria és Falumúzeum épületében, mely otthont ad az igényesebb kultúrának.

A megnyitó vers és ének a közelgő ünnep hangulatát varázsolta ide, hisz a most látható kiállítás is adventköszöntőnek készült. Már a címe  - Kapcsolatok - is elárulja, hogy művészi eszközökkel mutatja be  az ünnep és az ember,  a természet és ember  és nem utolsó sorban az ember és  ember közötti rejtélyes kapcsolatot.

Ahogy kedves költőnk Weöres Sándor mondja: „Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra„ Ezt a létrát láthatjuk most, s ez a létra jelen esetben Orbán Ilona művésztanáré. Ilona gyerekek iránti szeretete sokáig az alsó tagozatos katedra mellett tartotta, de a tudásvágy és a kíváncsiság ennél is erősebb lett. A rajztanítás, a művészetek megismerése az országban, a világban, művésztelepekre vitte, ahol nyaranta megismert több technikát. Az Iparművészeti Főiskolán díszítő művészettel és örnyezetkultúrával foglalkozott. Az Iparművészeti Lektorátus Iparesztétikai Osztálya több művét minősítette. Közel két évtizede a komáromi Jókai Mór Gimnázium rajztanára. Sokrétű tevékenységéhez hozzátartozik az is, hogy elindította Ácson a Népfőiskolát, melyet 4 éven keresztül a helyi tv egyenes adásban sugárzott. Több mint egy évtizede, fest, önálló kiállító művésztanár. Személyiségének sokszínűségét tükrözi, hogy nyelvtudását is fejlesztette. Franciaország ösztöndíjasaként, megismerte a francia oktatást, művészetet. Kiépítette, a Comenius nemzetközi iskolai programot két iskolájában. Tanítványai rendszeresen vettek részt és nyertek pályázatot, díjakat országos és nemzetközi fórumokon, kiállításokon., ennek egyik dokumentuma a „Mesés kiállítások” c. könyve.Nyolc évig volt Komárom-Esztergom Megye Pedagógiai Intézetének szaktanácsadója. Így is segítette a megye összes általános és középiskola művészeti tevékenységét. Ilona az Ácsi Hírek egyik alapító tagja. Évekig szerkesztette a Vizuális Hírlevél c. szaklapot, melyet a Pedagógiai Intézet adott ki, Tatabányán a megye iskoláinak. Szaktudásával, alkalmazkodásával, tapasztalataival hozzájárult, hogy párhuzamosan, több különböző szintű intézményben sikeresen tudja célkitűzéseit megvalósítani. Neki megadatott, a legapróbb tanítványai még a mesevilágban alkotnak, festenek, rajzolnak, a legidősebbek, pedig az érettségi vizsgán adnak számot tudásukról. 

Minden művész saját lelkébe mártja ecsetét, és saját szívét viszi a vászonra. Nos, Ilona képeit,  ecsetvonásait látva elmondhatjuk, hogy gyönyörű szíve - lelke van. Kívánom hát, hogy ez a sokszínű varázslatos szív sokáig dobogjon, s az általa irányított kéz sok – sok képet készítsen még mindannyiunk örömére.

PaedDr. Rancsó Andrea, alpolgármester