• UDALOSTI
  • OBEC
  • SAMOSPRÁVA
  • KONTAKT
  • ÚRADNÁ TABUĽA

Kontakt:

Napíšte nám:

UDALOSTI

XII. Széchényi emlékünnepség 2017
Kopjafa-avató a vadászháznál 2017/ Pamätný stĺp pri dome poľovníkov 2017
A 2016-ban születettek köszöntése/Privítanie detí narodených v r. 2016
2017. Március 15. / 15. marec 2017
Széchényi emléknap 2016
Aquapónia átadása 2016
Felvidéki saga
KLASFEST/Kalászfesztivál
Közösségi központ rendezvényeiről
Világom virágai kiállítás 2016
Kis majális Hetényen 2016
Föld napja - hete Hetényen/Deň Zeme 2016
Születésfa avatása 2016
Író - olvasó találkozó / Stretnutie s redakciou časopisu Vasárnap 2016
Betlehem készült / Vytvorili sme betlehém
Kapcsolatok - kiállítás a Lilla Galéria és Falumúzeumban
Megjött az autóbusz!
Tök jó öszi nap / Pekný jesenný deň
Idős lakosaink köszöntése/Mesiac úcty k starším
Aradi vértanukra emlékeztünk / Spomienka na Arad
Földiekkel játszó Égi tünemény - Lilla kiállítás
Fényképverseny kiértékelése
Falunapi programsorozat 2015
Lézer show - 2015. szeptember 19.
Megszépült a buszmegálló
"Nyelvében él..."kiállítás megnyitója
MARTFESZT 2015
VII. Hetényi Polgármesteri Kupa
Hídverő Napok 2015
Májusfa
Hulladékgyűjtés tavasszal
XVIII. FelvidékiTavaszi Emlékhadjárat
Kárpát - medencei Feltámadási menet 2015
Nőnapi és Pedagógusnapi köszöntő
Föld órája Hetényen is
Polgármester köszöntője március 15 - én
Tölgyültetés
Hetény 940 éves kiállítás megnyitója
_DSC0248.JPG

2017. Március 15. / 15. marec 2017

Kedves Emlékezők!

„Kell, hogy történjenek olyan csodák, amiket tíz nemzedék megemlegessen. Példákat kell adni ennek a nemzetnek, amik a szíveket megerősítik.”  Jókai Mór szavait idézve nagy tisztelettel és szeretettel köszöntök mindenkit a hagyományos március 15 – ei ünnepünkön.

De miről is szól március 15-e? Miért tűzünk nemzeti színű szalagot, kokárdát mellkasunkra?  Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítója, önvédelmi harcával a magyar nemzeti mitológia része lett. Erre az ünnepre méltán lehet büszke mindenki, hiszen 1848. március 15-én példaértékűen cselekedtek a márciusi ifjak. Szabadságukért szembeszálltak az elnyomó hatalommal. Ők voltak azok, akik a közös célért tenni tudtak és legfőképpen tenni akartak. Megteremtették és egyben megalkották a szabadságot az összefogás erejével. Ez az összefogás akaratukat összekovácsolta, erejüket megsokszorozta. Rájuk emlékezünk hát ezen a napon, azokra, akik felismerték az egység erejét. Őszintén kívánom, hogy éljen bennünk is az az akarat, hogy együtt nagy eredményeket érhetünk el. Az összefogáshoz bizalomra van szükség, amely nélkül falunk sem működhet jól. Minden nap küzdünk, hogy szebbé, élhetőbbé tegyük településünket. Egy közösség csak akkor emelkedik ki a többi közül, ha a célhoz vezető úton segítünk egymáson. Az elmúlt hetek eseményei is bizonyították, hogy a hetényiek tudnak és akarnak is tenni.  „Ha a jelent a múltból fakadó tudással éljük, nem kell félnünk a jövőtől! Tekintsük hát tanításnak, megélt tapasztalatnak a múlt eseményeit.  Éljen március 15 emléke.

Éljen Hetény! Köszönöm figyelmüket!

Ing. Magyari Ferenc, polgármester

Kedves Ünneplők! Az 1848. Március 15 – ei történések himnuszát alapiskolánk diákjai közösen elszavalták. A további eseményeket már az elmúlt esztendőben bemutattuk. Tarczy Lajost, falunk szülöttét is említettük, aki honvédtisztként szolgálta végig a forradalom időszakát, s harcolt az osztrák orosz csapatok ellen. Csomortányi Lajos neve is elhangzott már, aki a hetényi csatából vette ki részét és 14. Lehel-huszároknál szolgált.  Néhány szó a hetényi csatáról, amiről lehet, sokan még nem is tudunk. Kozák csapatok nyugtalanították a Komárom környéki településeket, így Hetényt is. Klapka tábornok Csomortányi Lajos 3 századát küldte ki a falunkhoz közeli Csenke erdőbe. 300 kozák támadt Ógyalla felől. A csata kezdetén úgy tűnt, mintha az egyik huszárszázad menekülne, ezért a kozákok utánuk iramodtak. Amint falunk határába értek a másik két század kirohant az erdőből, a visszavonulást tettetők pedig megfordultak, s körbezárták a kozákokat. Az összecsapás rövid volt. így került fel Hetény neve a szabadságharc csatáinak listájára. A huszárok ezrede a Jászkun területek lovas önkénteseiből alakult. Az első három századuk decemberre állt fel, és indult az aradi ostromsereghez. A 6. Század 1849 január közepén a komáromi sereghez került. Sötétkék, piros zsinóros öltözetükhöz szürke lovaglónadrágot hordtak, fejükön zöld csákó fehér lószőr forgóval volt. Ők vívták az 1848/49-es szabadságharc utolsó lovas összecsapását, itt a községünkhöz tartozó Csenke erdőben. Talán, a temetőkben nyugvó Hencz huszár is ennek a lovasszázadnak a tagja volt. Emlékezzünk hát rájuk, hisz e néhány száz ember összefogása tette híressé községünk nevét. Mi mindent elérhetünk hát mi is, ha jól szervezetten összefogunk, s bátran dolgozunk jövőnkért!

PaedDr. Rancsó Andrea, alpolgármester